Odpadni papir

Pomen zbiranja odpadnega papirja, ohranjanje naravnih virov in štipendiranje mladih

Papir, ki je postal nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja, ima zgodovino, bogato z odkritji in inovacijami. Njegov nastanek sega v daljno preteklost, ko so starodavni Kitajci v 2. stoletju pred našim štetjem odkrili postopek izdelave papirja iz vlaken rastlin. Skozi stoletja se je postopek izdelave papirja izpopolnjeval, pri tem pa je postajal ključen gradnik naše sodobne družbe.

Danes pa se srečujemo z izzivom obsežne uporabe papirja in s posledičnim nastankom odpadnega papirja. Zavedanje o pomembnosti recikliranja in ponovne uporabe odpadnega papirja je ključno za učinkovito ravnanje z viri in zmanjšanje negativnega vpliva na okolje.

Zbiranje odpadnega papirja ima ključno vlogo v vzpostavljanju krožnega gospodarstva. Namesto, da bi končal na odlagališčih ali sežigalnicah, recikliran papir znova pridobi vrednost. 

Ta postopek ne le zmanjšuje potrebo po sekanju dreves za proizvodnjo novega papirja, ampak tudi zmanjšuje energijsko porabo in emisije ogljikovega dioksida.

Pomemben vidik zbiranja odpadnega papirja je tudi družbena odgovornost. Fundacije, kot je Fundacija PISMO SRCA, so prepoznale, kako lahko ta prizadevanja koristijo skupnosti. Sredstva, pridobljena iz zbiranja odpadnega papirja, se namenijo štipendiranju mladih. To pomeni, da vsak list papirja, ki ga recikliramo, postane vir svetlejše prihodnosti za nekoga.

Zato, ko odločamo, kam odvržemo odpadni papir, pomislimo na to, da lahko vsaka zavržena revija, šolska zvezek ali kartonska embalaža prispeva k izobraževalni poti nekoga drugega. Sodelovanje v zbiranju odpadnega papirja postane dejanje trajnostnega soustvarjanja, ki ima dolgoročne pozitivne učinke na okolje in življenja posameznikov.

Prijavni obrazec

  Za sodelovanje v ozaveščevalno-humanitarnem projektu Star papir zbiram, prijatelja podpiram v šolskem letu 2024/2025.

  Pojasnilo: Družba Dinos mora po zakonu pred prvim prevzemom odpadnega papirja vsakega sodelujočega vnesti v evidenčni sistem ravnanja z odpadki, iz katerega se bodo tudi črpali podatki o vašem sodelovanju v projektu Star papir zbiram, prijatelja podpiram. Zato vas prosimo za izpolnitev prijavnice in potrditev pooblastila, preden zbrani odpadni papir prvič oddate ali pripeljete na eno od Dinosovih prevzemnih mest.


  PRIJAVNICA VIZ
  Uradni naziv VIU
  Sedež
  Davčna številka
  Matična številka
  Šifra dejavnosti
  Zakoniti zastopnik
  Kontaktna oseba
  Telefon koordinatorja
  E-pošta ustanove
  Ali želite sklad zbranega papirja odstopiti Fundaciji Pismo Srca? DANE
  Navedba lokacije in predviden termin zbiralnih akcij odpadle papirja (tudi, če je več lokacij in terminov)

  Pojasnilo: Družba Dinos mora po zakonu pred prvim prevzemom odpadnega papirja vsakega sodelujočega vnesti v evidenčni sistem ravnanja z odpadki, iz katerega se bodo tudi črpali podatki o vašem sodelovanju v akciji, STAR PAPIR ZBIRAM – PRJATELGA PODPIRAM. Zato vas prosimo za izpolnitev prijavnice in podpis pooblastila, preden zbran odpadni papir prvič pripeljete na eno od Dinosovih prevzemnih mest ali o akciji sporočite eni od enot Dinos

  Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.