Pismo srca- Kot sonček sveta

Projekt omogoča Banka Sparkasse, d. d.

#VerjemiVase

Vabimo vas, da sodelujete v edinstvenem natečaju PISMO SRCA KOT SONČEK SVETA! Želite prispevati k zdravi, čisti in lepši Sloveniji, želite pomagati in olepšati trenutke starejšim, otrokom v bolnici, navezati stike s Slovenci in njihovimi društvi v zamejstvu in po svetu, imate radi pisanje in izražanje svojih čustev ter želite prispevati k dobrodelni akciji, je to prava priložnost za vas. Preberite spodaj in se prijavite že danes!

Začetek pomladnega razpisa in trajanje razpisa

 • Od 05. september do 15. oktober – razpis
 • Od 15. 09. 2024 do 30. 05. 2025 – projekt

Kriteriji:

Izdelajte pismo in vložite napisano sporočilo. Pismo je lahko izdelano iz recikliranega ali revijalnega papirja. Lahko je tudi že izdelano pismo, potrebno ga je likovno okrasiti. Predlagamo in priporočamo, da ga pošljete v bližnji dom starejših, klub upokojencev, dedku ali babici, v bolnico, slovenskim društvom, ustanovam, klubom in posameznim rojakom v zamejstvu ter po svetu. Uporabite lahko kontakte, ki so objavljeni na naši spletni strani.

Kriterij za izdelavo in pisanje pisma, ki izraža vaša najgloblja čustva, upanje in ljubezen, je naslednji:

 • Najdite mirno okolje, kjer se lahko osredotočite na pisanje in izražanje svojih čustev. Izberite čas, ko ste sproščeni in imate dovolj časa za ta poseben projekt.
 • Uporabite pisalo ali svinčnik ter papir, ki vam je všeč. Izberite nekaj, kar vam omogoča, da se izrazite na način, ki se vam zdi najbolj udoben.
 • Preden začnete pisati, se ustavite in premislite o čustvih, ki jih želite izraziti. Pomislite na osebo ali osebe, ki jim je namenjeno pismo, ter na to, kaj jim želite sporočiti.
 • Pišite iskreno in brez zadržkov. Izrazite svoja najgloblja čustva, upanje in ljubezen na način, ki bo najbolj avtentičen za vas. Ne bojte se biti ranljivi in izražati svojih pravih občutkov.
 • Pismo naj odraža pozitivno energijo, upanje in ljubezen. Izrazite svojo podporo, spodbudo in hvaležnost do prejemnika pisma. Poskusite vnesti optimizem in navdih v svoje besede.
 • Ko končate z izdelavo in pisanjem pisma, ga pošljite osebi/ ustanovi/društvu, v kolikor želite sodelovati v natečaju » NAJLEPŠA PISMO SRCA«, potem PISMO fotografirajte  in ga do 15. oktobra pošljite v obliki fotografije na naslov info@pismosrca.si.
 • Poskrbite, da bo fotografija jasna in berljiva. Izdelajte duplikat in v kolikor bo odločitev komisije pozitivna, boste pismo poslali na naš naslov ali se bomo dogovorili za osebni prevzem.
Naj bo vaše pismo KOT SONČEK SVETA, ki bo polepšal dan vsakomur, ki ga prejme. Spodbujajte druge, naj tudi sami izrazijo svoja najgloblja čustva in širijo ljubezen ter upanje

Kategorije za izdelavo PISEM SRCA:

 • Vzgojno-izobraževalne ustanove
 • Družine
 • Posamezniki
 • Klubi in društva
 • Ustanove
 • Podjetja
 

Kriteriji za izbor » NAJLEPŠA PISMO SRCA«:

 • Izvirnost in kreativnost sporočila
 • Jezikovna izraznost in uporaba leposlovja
 • Estetska vrednost in skrb za podrobnosti
 • Pisma iz recikliranega papirja bodo imela prednost

Komisija bo do 30. oktobra izbrala 13 najlepših pisem, ki bodo uvrščena v osrednji del zaključne razstave v mesecu novembru/decembru v Ljubljani.

Iz nagrajenih NAJLEPŠIH PISEM SRCA bomo pripravili in tiskali tudi koledar za leto 2025; za vsak mesec bodo za središčni motiv uporabljena posamezna NAJLEPŠA PISM z navedbo imena avtorja in ustanove, v ozadju pa bodo objavljena ostala pisma po izboru komisije z navedbo podatkov avtorja.

Poleg tega bomo dodatno izbrali pisma, ki jih bomo tiskali, kompletirali v komplet pisem in bodo dosegljiva na prodajnih mestih Pošte Slovenije, z navedbo avtorja in ostalimi podatki.
Nagrajenci in njihove ustanove bodo prejele tudi praktične nagrade, koledarje in komplete tiskanih najlepših PISEM SRCA.

Nagrade:

Med prijavljenimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami bomo izžrebali:

 • Šolo, v kateri bo ustvarjeno najlepše PISMO SRCA, bomo nagradili razred osemindvajsetih otrok z dvema mentorjema s celodnevnim kopanjem in kosilom v TERME 3000.
 • Šolo, v kateri bo ustvarjeno drugo najlepše PISMO SRCA, bomo nagradili 10 otrok skupaj z mentorjem,  s celodnevnim kopanjem in  kosilom v TERME Ptuj.
 • Šolo, v kateri bo ustvarjeno tretje najlepše PISMO SRCA, bomo nagradili s kompletom KALIGRAFIJE in 100 koledarji PISMO SRCA.
 • Šole, v katerih bodo ustvarjana najlepša PISMO SRCA od 4. do 13. mesta bomo nagradili s pribori za risanje, koledarji PISMA SRCA in PISMA SRCA.
 • Izžrebali bomo tudi dve izmed prijavljenih šol, v katerih bo priznana umetniška delavnica / PABLAB, izvedla DELAVNICE RECIKLIRANJA PAPIRJA IN  IZDELAVE PISMA iz recikliranega papirja ter PISANJE PISEM SRCA. 
 • Izžrebali bomo dve prijavljeni šoli in omogočili obisk priznane umetniške delavnice / PABLAB, kjer bodo lahko otroci pod mentorstvom RECIKLIRALI PAPIR – IZDELALI PISMA – PISALI PISMA, ki jih bodo potem lahko poslali dedkom in babicam in drugim.
 • Izžrebali bomo vrtec, v katerem bo priznana umetniška delavnica / PABLAB, izvedla DELAVNICE RECIKLIRANJA PAPIRJA IN  IZDELAVE PISEM SRCA iz recikliranega papirja ter ob pomoči vzgojiteljic PISANJE PISEM. 
 •  

DRUGI DEL - JESENSKI RAZPIS - ROK ZA PRIJAVO

Prijave za natečaj PISMO SRCAKOT SONČEK SVETA sprejemamo do 15. septembra. Pisma, katera pošiljate za natečaj, lahko izdelate in pošiljate kot fotografijo na naslov info@pismosrca.si do najkasneje 15. oktobra. (v primeru izbora bomo pismo prevzeli osebno ali se kako drugače dogovorili za dostavo).

Koledar fundacije za 2025:

Izmed izbranih 13 najlepših pisem bodo ta uvrščena na koledar fundacije PISMO SRCAza leto 2025. Koledarji bodo na voljo za prodajo na prodajnih mestih po Sloveniji.

Pomembno:

Pri izbiri PISEM SRCA bomo upoštevali različno zastopanost ustvarjalcev pisem v kategorijah, ki smo jih navedli. Tako lahko v izbor najlepših pisem pride pismo iz vsake kategorije (tudi iz vrtcev).

Dodatne priložnosti:

Poleg prijave in udeležbe v projektu PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA, vam priporočamo, da izvedete akcijo zbiranja odpadnega papirja v svojem okolju. O tej akciji nas obvestite.

Vaši odločitvi prepuščamo, ali želite darovati papir fundaciji ali lastni ustanovi. Ob oddaji papirja na enoti Dinos vas prosimo, da jih o tem obvezno seznanite, d agre  za sodelovanje s fundacijo PISMO SRCA.
Prav tako obvezno pošljite informacijo tudi na naslov info@pismosrca.si.

Šolam predlagamo izvedbo prodajnega Bazarja z izdelki iz recikliranega materiala v mesecih november/december

Za nagradni natečaj »PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA« in »AKCIJE ZBIRANJA ODPADNEGA PAPIRJA« bomo v sredo, 11. septembra in četrtek, 12. septembra ob 14h za vse prijavljene organizirali Zoom srečanja. Več informacij dobite na spletni strani info@pismosrca.si ali telefonski številki 040 414 000.

PRIJAVNICA ZA SODELOVANJE


  PRIJAVNICA – PISMO SRCA KOT SONČEK SVETA
  V kakšni reviziji se prijavljate: UstanovaPodjetjePosameznik
  Naziv ustanove/podjetja (v primer, da se prijavljate kot posameznik lahko pustite polje prazno):
  Ime in priimek predstavnika:
  Telefon:
  E-pošta:

  Koncept in kriteriji sodelovanja na natečaju “PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA”:

  1. Prijavite se do konca februarja na e-mail naslov info@pismosrca.si. Prijavite se lahko kot posamezniki ali kot različne institucije, npr. fakultete, srednje šole, osnovne šole, vrtci, družine, društva, državne in druge ustanove, podjetja ter posamezniki.

  2. Udeleženci zbirajte odpadni papir, ki se nabira v vaših kleteh, babičini shrambi ali sosedovi garaži. Zbirajte časopisni papir, revije, reklame. Oddate ga lahko v vaši najbližji Dinos enoti, ki se nahajajo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Kranju, Murski Soboti, Lendavi, Ptuju, Dravogradu, Slovenskih Konjicah, Velenju, Brežicah, Novem mestu, Kočevju, Jesenicah in Novi Gorici. Šole oz. druge ustanove in podjetja, ki se boste odločili podpreti naš projekt »PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA«, lahko pri podjetju Dinos naročite zabojnik in odpadni papir zbirate v zabojniku. Za odvoz poskrbi Dinos, do 1,5 tone brezplačno.

  3. Udeleženci izdelajte pismo ali čestitko z motivom projekta “PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA”. Pismo ali čestitka naj bosta izdelana iz recikliranega papirja ali drugih vrst papirja, ki so na voljo. Lahko uporabite tudi revije ali druge tiskane materiale za ustvarjanje unikatnih pisem.

  4. Udeleženci okrasite pisemsko zunanjost na kreativen način. Uporabite lahko barve, svinčnike, flomastre, barvice ali druge ustvarjalne materiale. Motivi, ki simbolizirajo ljubezen, svetlost, toplino praznik in radost, naj bodo osrednji del dekoracije.

  5. Vsi, ki se odločite izdelati in nekomu poslati pismo ter tudi sodelovali v nagradnem natečaju, izdelajte dve pismi. Ko sta pismi končani, fotografirajte svoje delo, ki je namenjena natečaju, fotografijo pošljite, skupaj s imenom in priimkom avtorja, naslovom bivanja in naslovom ustanove. Pismo shranite vsaj do objave rezultatov natečaja, lahko da bo našlo mesto na zaključni razstavi in bo v tiskani obliki uvrščeno tudi v prodajni program. Torej, v tem primeru izdelate dve pismi, eno pošljite, drugo shranite do objave rezultatov natečaja.

  6. Udeleženci, ki želite pismo poslati na izbrani naslov, kot je lokalni dom starejših, dedku, babici, klubu, šoli, vrtcu ali rojakom v zamejstvu ali po svetu, pri pošiljanju pisma obvestite organizatorje o tem, da je bilo pismo poslano, in po možnosti sporočite tudi, kam in komu je bilo poslano.

  Namen tega sodelovanja je spodbuditi ustvarjalnost in izražanje ljubezni skozi umetnost pisanja pisem. Udeleženci naj se držijo tematike “PISMO SRCA – KOT SONČEK SVETA” ter uporabijo različne tehnike, kot so barvanje, risanje, kolaži, uporaba trakov, pečatni vosek, bleščice, origami in žigi. Pomembno je, da vsako pismo odraža vaše edinstveno kreativnost in sporočilo.

  Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.